Resipi Sambal Goreng Singapore

Sambal goreng spore...


Sambal Goreng Singapura


Bahan2...
#1 cawan daging..potong kcl/nipis direbus (bsama sikit hirisan halia & garam) sampai empuk. Tp biar ada airnya dlm hampir secawan.
Tiada daging boleh ganti stok ayam/daging
#Kacang panjang potong mereng, pjg dlm 2 ruas jari.... Digoreng sekejap je(masuk dlm minyak panas. Kacau skejap. Angkat. Jgn lodoh)
#Tempeh..potong kecil seruas jari. Digoreng sampai masak.
#Tahu potong sama mcm tempeh..digoreng sampai masak juga.
#Sedikit udang ikut suka.

#1 batang serai...dihiris halus
#Halia 1 inci...dihiris halus
#2 biji bawang bsr (sderhana bsr)...dihiris
#4 biji lada merah....dihiris
#4 sudu makan lada kisar

Bahan2 tumbuk
Udang kering 1 sudu makan
Ikan bilis 1-2 sudu makan
Sedikit belacan
5 ulas bwg kcl
2 ulas bawang puteh

2-3 sudu besar santan kotak
Kicap manis dlm 1/3 cawan
Air asam

Tumis hirisan bwg sampai layu
Masukn hirisan halia, tumis sampai naik bau
Masukkn lada kisar,. Masukkn bahan tumbuk, tumiskn sekejap. Masukn serai.
Tumis sampai agak garing. Masukkn daging bsama airnya & udang.
Masukkn hirisan lada (memang masuk lambat, krn biar ladanya x hancur) Kacau sampai udang hampir masak.
Masukkn bahan2 goreng. (Tempeh, tahu, sayur kcg pjg.)
Masukkn santan, sdikit gula, garam, air asam sikit2 (adjust iku kesesuaian. Klo guna aram paste dlm 1 sudu kcl )
Tambah kicap... Bhati2. Jgn sampai gelap sangat.   biar sikit2 dulu...
Gaul biar sebati & saling mesra.
penting...lauk ni x boleh kering sangat. Harus lembab2.blh tambah air sedikit2

Comments

Popular Posts